הקולוסיאום בזריחה (צילום: Envato)
הקדמה קצרה וכמה כללים בסיסיים שכדאי לשמור
רומא מפורסמת בכנסיות הרבות שלה ובאוצרות החבויים בהן. מטבע הדברים התייר היהודי הדתי מתמודד עם סוגיה מרכזית הנוגעת לביקור באתרים אלו ולרוב מדלג עליהם. כל אחד צריך לפעול לפי רגשותיו, אך מדריך זה לא יזכיר כנסיות או מקומות האסורים מבחינה הלכתית למטייל היהודי שומר מצוות.
מכיוון שיש כל כך הרבה מידע לחלוק, לא הזכרתי את שמות האמנים השונים האחראים לרבים מהחפצים היפים של רומא. זה לא אמור להיות קשה מדי למצוא מידע עליהם רק עם הוצאת הטלפון החכם שלך, בעת הצורך.
מתי ללכת וממה להימנע?
כל מדריך טיולים יגיד לכם שהזמן הטוב ביותר בשנה לבקר ברומא הוא בין אפריל ליוני או ספטמבר ואוקטובר ולא ביולי או אוגוסט כשהעיר מלאה בתיירים מכל העולם. הטמפרטורה היא בדרך כלל לפחות 86 מעלות בקיץ או גשום וקר בחורף. הזמנים האידיאליים לביקור ברומא אינם מתאימים למשפחה יהודית עם ילדים, מכיוון שהזמנים הללו בשנה הם חגים גבוהים, פסח או כשהילדים בבית הספר.
אז הקיץ יכול להיות צפוף וחם, אבל כל עוד אתה מתלבש כראוי, משתמש בקרם הגנה ומקפיד לשתות מספיק (לקנות מים בקיוסקים ברחבי איטליה זה הרבה יותר זול ממה שהיית מצפה!) אתה אמור להיות בסדר גמור. הביאו נעליים נוחות כי תמיד עדיף ללכת ברגל (תחבורה ציבורית זה לא נורא אבל שימו לב לכייסים). הביאו כיבוד קל לדרך ותכננו את הארוחות בהתאם לאזור בו אתם מטיילים. יש הרבה מסעדות כשרות ברחבי העיר. מפות גוגל וכאלה יעזרו לכם למצוא את הדרך אבל כדאי גם להשתמש במפת העיר אותה תוכלו לקבל בחינם במרכזי המידע לתיירים או במלון. מפה זו מכסה את כל האתרים החשובים ברומא ומסייעת מאוד בתכנון הסיור שלכם. הכלל החשוב ביותר הוא לתת לאינסטינקטים שלך להנחות אותך - פשוט 'עקוב אחר הבטן שלך'. תנו לעיר להדריך אתכם בקסמה המיוחד, ברחובות הצדדיים ובסמטאות היפות.
חָשׁוּב! תכננו את יום הסיור שלכם שיסתיים לפני שיחשיך. לא מומלץ ללכת בכמה מהרחובות הצדדיים של רומא במהלך הלילה. בלילה יש להקפיד על האזורים ההומים העיקריים ולהיזהר מכייסים. רומא היא עיר בטוחה למדי ותמיד תראו שוטרים מסתובבים, אבל לצערי עדיין יש אנשים שמתפרנסים מתיירים ואני לא מתכוון לחנויות מזכרות.
היסטוריה עדכנית מאוד
בפעם הראשונה שביקרתי ברומא, לפני כ-30 שנה, העיר הייתה שונה בתכלית מהיום - 2023. ובכן, רוב האתרים ההיסטוריים והמבנים היפים לא השתנו אבל העיר, ללא ספק, ידידותית יותר לשומרי הכשרות היהודים תיירים ממה שהיה בעבר. לפני 30 שנה היו שם כמסעדה וחצי כשרה (שנסגרו מאז) וכמה חנויות מכולת כשרות. אני זוכר שפצפוצי קולה ואסם היו לפעמים מקור אנרגיה חיוני וגם היה קשה למצוא מניין לשבת, אם לא נשארתם באזור הגטו היהודי או פיאצה בולוניה. היום אפשר למצוא הרבה סוגים שונים של כשרות מסעדות ברומא. יש גם שני מרכזי חב"ד גדולים ושלושה שו"ות עם מניין קבוע. יש רשימת מוצרים כשרים שהוציא איגוד הכשרות של איטליה כך שתוכלו ללכת ולקנות אוכל בכל סופרמרקט, וכן מספר חנויות מכולת כשרות וחלקים ייעודיים למוצרים כשרים בחנויות נבחרות של קרפור, הממוקמות באזורים יהודיים.
רומא היא אחד היעדים הבודדים בהם תוכלו להשאיר את כל הקופסאות שלכם בבית וליהנות מחופשה כשרה בעלות סבירה. לחץ כאן למידע על מסעדות, בתי מלון, שולס, מקווה וכו'.
אז הבה נתחיל
אתאר מספר מקומות שכדאי לבקר בהם. אתה יכול לתכנן את המסלול המדויק לבד. רוב המקומות לא רחוקים אחד מהשני (מרחק הליכה בין שני המקומות הרחוקים הוא לא יותר משעתיים). השתמשו במפה אך זכרו לתת לעצמכם תמיד לשוטט בסמטאות הקטנות.
הגטו היהודי ואזור טרסטוורה
ההיסטוריה היהודית של רומא היא הארוכה והרציפה ביותר באירופה כולה. יהודי רומא העתיקה נהנו מפריבילגיות רבות. השלטונות התירו להם בדרך כלל לקיים את דתם. כשרומא התנצרה, איבדו היהודים את כל הונם והועברו לגטו היהודי שנקרא השכונה היהודית (Judaeorum Domicili). הגטו היה ממוקם בין נהר הטיבר למרכז העתיק של רומא ב-Via del Portico d'Ottavia. גודלו המקורי של הגטו לא היה גדול משבעה דונם.
אני ממליץ בחום להגיע לכאן לבית הכנסת הראשי בשבת ולהקדיש זמן רק לטייל בסמטאות הגטו וברחובות טרסטוורה. ניתן להזמין (לפני שבת) ארוחות מאחת המסעדות הכשרות בגטו (בפעם האחרונה שביקרתי שלוש מסעדות הציעו ארוחות שבת). הקפידו להגיע שוב במהלך השבוע לביקור במוזיאון היהודי שליד בית הכנסת. במוזיאון תמצאו תשמישי קדושה, מגילות מהמאה ה-17 – ה-19, העתקים של כתובות מצבות יהודיות, ניירות ומסמכים על תולדות רומא היהודית וכן חומר מתקופת השואה. בדוק את השעות של המוזיאון היהודי לפני שאתה הולך.
עמוד מתוך סידור המנחה הקדום רומי - היהודים נאלצו לשנות את תוכן התפילה על ידי הכנסייה (צילום: יניב מדר)
הגטו היהודי הוא גם ביתה של כנסיית סנט אנג'לו בפסקריה, שם הובאו היהודים בכוח לשמוע דרשות (בשבת) וסבלו מאלימות רבה. הגטו היהודי עבר שינויים רבים וקיבל את שמו רק בסוף המאה ה-19 כאשר כל הרדיפות פסקו.
קשת טיטוס ליד הקולוסיאום העתיק ברומא (צילום: Envato)
הקולוסיאום וקשת טיטוס
כשביקרתי לראשונה ברומא, הכניסה לקולוסיאום הייתה חופשית (למפלס הקרקע בלבד) ודי קטנה כך שאין תורים. בשנת 2019, הייתה המתנה של שעתיים להיכנס פנימה, אלא אם הזמנתם את הכרטיסים שלכם מראש, באינטרנט (הקפידו לעשות זאת, גם למראות אחרים, כשאפשר!).
אספסיאנוס החל לבנות את הקולוסיאום בשנת 72 לספירה. זה יכול להושיב 55,000 צופים שבדרך כלל היו מגיעים לצפות בגלדיאטורים נלחמים. לקולוסיאום יש ארבע מפלסים. יש פסל גדול של נירון בקרבת מקום. כאמור, הקולוסיאום, כמו גם אתרי תיירות נוספים במהלך הקיץ, מאוד עמוסים ולכן עדיף לקנות כרטיסים מראש. לחץ כאן לאתר הרשמי להזמנת כרטיסים מראש לקולוסיאום וכן כרטיסים משולבים הכוללים את הפורום הרומי וגבעת הפלטין. ישנם אתרים רבים אחרים לרכישת כרטיסים אך אלה יהיו יקרים יותר.
בקרבת מקום נמצאת קשת הניצחון המכונה קשת טיטוס. אנדרטה זו מייצגת אנדרטה כואבת לעם היהודי אך עם זאת היא אתר היסטורי חשוב שכדאי לבקר בו. הקשת נבנתה לאחר ניצחונותיו הרבים של טיטוס נגד היהודים במהלך המרד הגדול של שנת 70 לספירה, בו נהרסו ירושלים ובית המקדש. הקשת מפורסמת בתבליט שלה המראה את כלי הקודש כמו המנורה הנלקחים מבית המקדש לרומא. זיכרון עצוב אבל חשוב ומעורר השראה לראות.
תבליט על קשת טיטוס המראה את כלי הקודש נלקחים לרומא (צילום: יניב מדר)
פונטנה די טרווי
זה אחד החובה לראות, אז אתה צריך ללכת ולראות את מזרקת טרווי שנמצאת בפיאצה דה טרווי. זוהי מזרקות המים המפורסמות ביותר של רומא ומסיבה טובה. מה שמייחד אותו הם הפסלים הרבים שמקשטים אותו ומיקומם במים. בתחתית הבריכה ניתן לראות אלפי מטבעות. האגדה המסורתית גורסת שאם מבקר זורק מטבע למזרקה, הוא יחזור בסופו של דבר לרומא. המקום מושך אליו תיירים כל היום וכדאי לבקר בו גם בלילה, לראות את המזרקה מוארת.
מזרקת טרווי (צילום: יניב מדר)
הפיאצות של רומא
אי אפשר להתעלם מיצירות האמנות הרבות הפזורות ברחבי העיר. כמה מהמרשימים ביותר הם הכיכרות והכיכרות המעוצבות להפליא (פיאצה באיטלקית). הגדולה שבהן היא פיאצה סן פייטרו (כיכר פטרוס הקדוש) אשר ניתן למצוא למרגלות הוותיקן. הפסלים הרבים מסביב לכיכר מבליטים את הפיאצה הענקית הזו.
פיאצה גדולה נוספת היא פיאצה נאבונה הידועה ככיכרות הרומנטיות ביותר בעיר. פיאצה בצורת אליפסה זו נבנתה על חורבות אצטדיון ויש בה שתי מזרקות מרשימות ועשרות פסלי שיש. עדיף לבוא במהלך הערב, אך חובבי אמנות עשויים להעדיף לבקר במהלך היום.
פיאצה נבונה - יפה ביום ועוד יותר מהממת בלילה (צילום: יניב מדר)
פיאצה די ספניה אשר ניתן למצוא למרגלות המדרגות הספרדיות היא פיאצה מעניינת שתמיד מלאה בתיירים, ביום ובלילה. כדאי מאוד לעלות במדרגות, הנוף מלמעלה מרהיב ומקבלים נקודת מבט יפה על הפיאצה. במהלך האביב המדרגות מקושטות בפרחים. הפיאצה ממוקמת בתחילת הרחובות הידועים בחנויות מעצבי האופנה המובילות שלהם.
אחת הפיאצות המרשימות והאהובה עליי האישית היא פיאצה ונציה עם האנדרטה הגדולה שלה לזכרו של ויטוריו עמנואלה השני, המלך הראשון של איטליה המאוחדת. בצד ימין של הפיאצה תוכלו למצוא את פאלאצו ונציה מהמאה ה-15.
וילה בורגזה – הגנים והגלריות
ניתן למצוא את וילה בורגזה במרכז הפארק השני בגודלו ברומא. יש הרבה ירוק וכמה אגמים קטנים שהופכים אותו למקום אידיאלי לברוח מהעיר השוקקת. זה מקום טוב להגיע אליו אם אתה מבקר עם ילדים צעירים. יש אטרקציות לקטנים ולגדולים כמו גן חיות שהילדים ייהנו ממנו יותר מציורים ושאר יצירות אמנות. בוילה מוזיאון עם הרבה תערוכות אמנות מעניינות (בעיקר פסלים). בפארק אפשר למצוא עוד כמה מוזיאונים.
כשאתם מסיירים בעיר אתם צפויים להיתקל בפיאצות רבות נוספות, מונומנטים ואטרקציות תיירותיות.
באון ויאג'יו!