בית הכנסת בית יעקב במדריד (צילום: הרב זלמן גולדשטיין)
מדריד, בירת ספרד, שוכנת בגובה 2,120 מטר מעל פני הים, מה שהופך אותה לאחת הבירות הגבוהות באירופה. חודשי הקיץ במדריד חמים ויבשים עם מעט או ללא גשם וטמפרטורות מטפסות לפעמים מעל 100 מעלות. חודשי החורף נוטים להיות ארוכים וקרים אך האביב והסתיו נעימים מאוד.
למדריד יש היסטוריה יהודית ארוכה ולעתים טראגית, פגומה על ידי האינקוויזיציה הספרדית והגירוש. זהו חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של יהודים ספרדים, שגורשו מהארץ במאה ה-15. יש קהילה יהודית פעילה ובית חב"ד והרבה מה לראות ולעשות בעיר. בין אם אתם מחפשים לחקור את המורשת היהודית של העיר או לגלות עוד מהעיר והאזורים הסובבים אותה, חופשה במדריד בטוח תהיה מלאה במראות וחוויות מעניינות. למידע נוסף על מתקנים יהודיים וכשרים פעילים כיום במדריד.
תולדות היהדות
ישנם עקבות של היסטוריה יהודית בספרד החל מהמאה ה-9 ולפי דיווחים מסוימים אפילו למאה ה-3, אולם רישומים היסטוריים מתוארכים רק לשנת 1053. החל משנת 1085, היהודים היו מוגבלים ל"ג'ודריה" ( Juderia הישן), ליד בית האופרה תיאטרו ריאל של היום. לאחר התפרצות המוות השחור, כ-300 שנה מאוחר יותר, נאלצו היהודים לעבור ליודריה החדשה, ליד פלאזה דה לה ארמריה. ברובע היהודי החדש היו כעשרים בתים ובית כנסת, הפזורים על פני שישה בלוקים.
הקהילה היהודית ראתה צמיחה ושגשוג במהלך המאות ה-13 וה-14, אך האנטישמיות הגוברת והאלימות הביאו את הקהילה היהודית להתמעט. רבים נהרגו בטבח בשנת 1391, נאלצו להתנצר או לעבור אל מחוץ לחומות העיר. נותרו מעט עדויות פיזיות לקהילה היהודית העתיקה של מדריד, אך היסטוריונים הצליחו לחבר פרטים על סמך טקסטים כתובים.
לאחר גירוש היהודים מספרד ב-1492, לא הייתה נוכחות יהודית במדינה במשך 400 שנה. יהודים החלו לחזור למדריד בשנות ה-60 של המאה ה-19. יהודי מדריד ציינו את יום השנה ה-90 לבית הכנסת הראשון שנפתח בעיר לאחר האינקוויזיציה הספרדית על ידי הקמת המוזיאון להיסטוריה של הקהילה היהודית של מדריד. במוזיאון יש תמונות, מסמכים ופרסומים עם מידע על יהודים במדריד ובספרד, כולל תיעוד של חזרתם לחצי האי האיברי 400 שנה לאחר גירושם.
פנים בית הכנסת של סנטה מריה לה בלנקה - בית הכנסת אבן שושן בטולדו (צילום: Envato)
קהילה יהודית מודרנית
כיום חיים במדריד כ-15,000 יהודים - 5,000 באופן רשמי, כלומר קשורים לקהילה וכ-10,000 באופן לא רשמי. הקהילה היהודית במדריד היא כבת 100 שנה, שמקורה בעיקר ממרוקו בסוף שנות ה-40 לאחר המלחמה. רבים מיהודי מרוקו דוברי ספרדית שעזבו את מרוקו הגיעו למדריד. לאחרונה חלה זרם של יהודים שהגיעו מדרום אמריקה. בבית הכנסת בית יעקב הממוקם במרכז הקהילתי היהודי פועל מניין בכל יום ובשבת. בעיר קיימת קהילה יהודית פעילה ותוססת הכוללת את המרכז הקהילתי היהודי ובית חב"ד.
הרב זלמן גולדשטיין הוא רב חב"ד במדריד כבר חמש שנים אבל הוא לא זר לעיר. זו הייתה שיבה הביתה עבור הרב זלמן שאביו, הרב יצחק גולדשטיין הוא ראש השליח בספרד. הוא נשלח על ידי הרבי למלאגה, ספרד בשנת 1977 ואז הגיע למדריד בשנת 1979, שם הוא עדיין מתגורר.
הרב זלמן גדל בקהילה היהודית המקומית של מדריד. לאחר שלמד בישיבה והפך לסופר, הוא חי שנים רבות בישראל אך אמר כי "תמיד ידע בעורף שבסופו של דבר אחזור לעיר". התמזל מזלי לשוחח עם הרב זלמן כדי לקבל קצת תובנות על הקהילה היהודית ועל התיירות לעיר. הרב זלמן אמר כי יש לו בעיר שלושה בוחרים בהם הוא עוסק: הקהילה המקומית, תלמידי חילופי יהודים ותיירים, שהיא הקבוצה הגדולה מבין השלושה.
הרב זלמן גולדשטיין עם תלמידי חב"ד מדריד (צילום: הרב זלמן גולדשטיין)
הרב זלמן מכיר היטב את הקהילה המקומית בה גדל והוא מתארח בבית הכנסת המקומי במהלך השבוע שכן בחב"ד יש מניין רק בשבת. הרב זלמן מצפה לשיתוף פעולה הדוק יותר עם הקהילה היהודית המקומית בעתיד, כולל חיזוק בית הספר היהודי המקומי ואפשרויות הכשרות במדריד. מדי שנה מתגוררים במדריד כ-1500 תלמידי חילופי יהודים. הם מגיעים לחב"ד לשירותי שבת וסעודות. כמו כן, חב"ד מספקת עבורם פעילויות ושיעורים. בנוסף, ישנה קבוצה בשם "עולמי" שהמוקד שלה הוא סטודנטים ואנשי מקצוע צעירים במדריד, כולל ארוחות שבת ופעילויות ויש לה שיתוף פעולה נהדר עם חב"ד.
חלק גדול מפעילות חב"ד במדריד הן ארוחות השבת, שממוצען בהן כ-100 איש בכל ליל שישי. רוב המשתתפים הם תיירים אבל יש גם סטודנטים שמגיעים מדי שבוע ובתקווה, מרגישים בבית. כ-80% מהתיירים הם ישראלים, אבל הוא רואה יותר אמריקאים בשנים האחרונות וגם צרפתים ודרום אמריקאים. הקיץ הוא העונה העמוסה, אבל גם חודשי החורף הולכים ומתגברים, מכיוון שישראלים רבים מגיעים למשחקי הכדורגל - משחק בין ברצלונה למדריד עשוי למשוך בין ארבע לחמשת אלפים ישראלים.
הרב זלמן סיים ואמר: "אני רואה את חב"ד מדריד מתפתחת יותר בשנתיים הקרובות. אני מצפה להביא עוד זוג או שניים שיגדלו את חב"ד מדריד".
הארמון המלכותי מדריד (צילום: Envato)
מראות יהודיים, ציוני דרך מקומיים וטיולי יום
- בית הקברות האנגלי: ליהודים לא היה בית קברות משלהם אז הם גזרו חלק משלהם בבית הקברות האנגלי
- מרכז קהילתי יהודי/בית כנסת בית יעקב ממדריד: מרכז המבקרים מכיל תערוכת קבע המעבירה את האורחים בהיסטוריה של החיים היהודיים במדריד. יש צורך בהזמנות מראש.
- אנדרטה לקורבנות השואה: ממוקמת בפארק חואן קרלוס הראשון במדריד, ליד גן שלושת התרבויות (סמל לדו-קיום בספרד של הציוויליזציות העבריות, הנוצריות והמוסלמיות).
- טולדו: כ-70 ק"מ ממדריד וביתה של אחת השכונות היהודיות השמורים ביותר בספרד.
- הרובע היהודי של סגוביה: כ-90 ק"מ ממדריד, העיר בנויה על סלע בגובה של למעלה מ-1000 מטר והוכרזה כאתר מורשת עולמית. הרובע היהודי של העיר הוא דוגמה לקסם של העולם הישן.
- מוזיאון הפראדו: מוזיאון האמנות הלאומי הספרדי הראשי מכיל את אחד האוספים הטובים בעולם של אמנות אירופאית.
- פלאזה מאיור: שטח ציבורי גדול בלב מדריד
- הארמון המלכותי של מדריד: מעון רשמי של משפחת המלוכה הספרדית אשר לא משמש רק לטקסים ממלכתיים. זהו הארמון המלכותי הגדול ביותר באירופה.
- אצטדיון סנטיאגו ברנבאו: המוזיאון מודרני עם מסכים ותצוגות אינטראקטיביות העוברות על ההיסטוריה של ריאל מדריד. אתר חובה לחובבי כדורגל המבקרים בעיר.
סיכום
מדריד היא עיר מדהימה עם היסטוריה יהודית עשירה וגם אמנות ותרבות מקומית. הכירו את הקהילה היהודית המקומית של מדריד וחקור את ציוני הדרך היהודיים בערים הסמוכות. ישנן מספר מסעדות כשרות לבחירה כאשר אתה רעב. אתה יכול להשתמש Kosher Near Me של-TJT כשאתה מסתובב ברחובות מדריד כדי לעזור לך למצוא מסעדות כשרות. אם אתם מבלים שבת בעיר, יש מלונות ליד הקהילה היהודית כך שתוכלו ללכת לבית הכנסת או לבית חב"ד למניין וארוחות. בקרו במוזיאונים לאמנות, בכיכרות וצלול לתוך התרבות המקומית. קחו קצת זמן ותחוו את כל ההזדמנויות הייחודיות שיש לעיר התוססת הזו להציע - זה יהיה מסע בלתי נשכח!