חוף פלאיה פורטו מארי בקורסאו (צילום: לשכת התיירות של קוראסאו)
קוראסאו הוא אי קריבי הולנדי הממוקם בדרום הקריביים, כ-40 מיילים צפונית לוונצואלה. קוראסאו חמימה ושטופה שמש כל השנה עם טמפרטורה ממוצעת של 86 מעלות. ווילמסטאד, בירת קוראסאו והעיר היחידה באי, הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו לפני יותר מ-25 שנה. ההיסטוריה שלה ניכרת בארכיטקטורה האירופית האותנטית, שחלק ניכר ממנה נשמר ומוגן במבנים ובאנדרטאות ההיסטוריים של העיר. שרלו, אזור שפעם היה ידוע בקהילת המשפחות היהודיות שלו, הפך למוקד של תרבות אמנות הרחוב של קוראסאו עם ציורי קיר גדולים מהחיים שהתיזו על הבניינים.
ההיסטוריה היהודית של קוראסאו מתחילה 500 שנה אחורה
היהודים הראשונים שהגיעו לאי באמצע המאה ה-17 היו יהודים ספרדים, במקור מספרד. הם עזבו ב-1492 והסתובבו עד שמצאו את דרכם לקורסאו, מאמסטרדם. הם הקימו את קהילת מקווה ישראל, שהוא בית הכנסת העתיק ביותר בחצי הכדור המערבי. בית הכנסת הנוכחי נחנך בשנת 1732. מקווה ישראל-עמנואל הוא מבנה בית הכנסת העתיק ביותר שקיים בעולם החדש. בבית העלמין בית חיים, שאינו בשימוש עוד, יש קברים משנת 1668.
כניסה לבית הכנסת מקווה ישראל-עמנואל (צילום: לשכת התיירות של קורסאו)
בתחילת המאה ה-20 ראתה קוראסאו זרם של יהודים ספרדים מהמזרח התיכון. הם הצטרפו לקהילת מקווה ישראל, והיו פעילים בעיקר בקמעונאות ובתיירות. יהודים אשכנזיים החלו להגיע לאי בשנות ה-20 של המאה ה-20, בבריחה מפוגרומים במזרח אירופה ולאחר מכן מהשואה. הם הקימו בית כנסת משלהם, שערי צדק, ונהגו לפי טקסים אורתודוכסיים על פי מסורות ומנהגים אשכנזים.
כיום מתקיימת בקהילה היהודית תערובת של מסורות אשכנזיות וספרדיות בבית הכנסת מקווה ישראל-עמנואל. בית הכנסת מזוהה כעת עם התנועה היהודית השיקום. יש להם שירותים בשבת אז בדוק את האתר שלהם לפרטים. המוזיאון לתולדות התרבות היהודית של קוראסאו נמצא בסמוך לבית הכנסת. הוא מכיל את חפצי הדת והתרבות של הקהילה היהודית. חלקים רבים באוסף ממשיכים לשמש היום בשירותים ובטקסים של הקהילה. תשמישי קדושה כאלה כוללים סט כסאות ברית מילה, שולחן ערוך לפסח לליל הסדר, בגדי מתן שמות לתינוקות, קופסאות תבלינים, פמוטים, כיסויי תורה ושרידים ממקוה משנת 1728.
מקווה ישראל-עמנואל פנים בית הכנסת (צילום: לשכת התיירות של קוראסאו)
שערי צדק וחב"ד קורסאו
הרב רפאל סילבר, נציג חב"ד בקורסאו, הגיע לאי עם משפחתו בספטמבר 2017. הרב סילבר הוא רב המרכז היהודי שערי צדק - חב"ד, הממשיך לנהוג במנהגי אשכנז אורתודוכסים. חב"ד שערי צדק מקוראסאו עבר לבניין הנוכחי בשנת 2006. בית הכנסת מכיל 184 מושבים ויש בו מניין מסורתי בשבת. בבית הכנסת יש כ-70 חברים, תכנות לילדים ובית ספר עברי קטן (המשותף לקהילה הספרדית והאשכנזית). הקהילה פעילה מאוד. בשנה שעברה היו בהדלקת נרות חנוכה כ-160 איש.
בכל שבוע מתקיים אירוח שבת בביתו של הרב סילבר. יש מניינים עונתיים בימי חול אז כדאי לבדוק עם הרב סילבר אם אתה צריך מניין. בית הכנסת ממוקם באזור המגורים של מהאי, בו שוכנת הקהילה היהודית של קוראסאו. בית הכנסת לא נמצא במרחק הליכה מחוף הים ואזור התיירות. יש רק מלון אחד באזור ליד בית הכנסת והוא מתמלא מהר מאוד. הרב סילבר ממליץ להזמין מקום מראש כי הוא תמיד מלא ולכן קשה להשיג הזמנות ברגע האחרון.
שערי צדק חב"ד קוראסאו (צילום: חב"ד קוראסאו)
יותר מ-200 יהודים חיים בקורסאו כל השנה. הרב סילבר פונה לקהילה היהודית המקומית וכן לתיירים המגיעים לאי. הרב סילבר מייבא בשר ועוף כשרים ממיאמי. חב"ד מספקת שירות קייטרינג (בהזמנה מראש) ומשלוחים לבתי המלון על החוף. הרב סילבר מציע גם שירותי כשרות להשכרת דירה ווילה. הוא עובד עם מספר שפים שיכולים לבשל ארוחות כשרות לאורחים השוכרים וילות באי. הרב סילבר גם עוזר למשפחות לארגן חתונות יעד כשרות ובר מצווה באי. בשטח בסמוך לבית הכנסת מתכננים להקים אולם חברתי ודירות אירוח.
הרב סילבר אמר, "התיירות הכשרה גדלה מדי שנה. לפני חמש שנים הייתה אולי משפחה אחת לכמה שבועות, עכשיו יש כל הזמן משפחות יהודיות שמגיעות לאי. הבעיה העיקרית הייתה כל כך מעט טיסות מניו יורק לקורסאו, אבל החל מאפריל, יהיו חמש טיסות בשבוע". הוא מצפה לעוד הרבה תיירים כשרים שיגיעו לאי ברגע שמספר הטיסות יגדל. יש לו מערכת יחסים עם בתי מלון ווילות באי והוא שמח לעזור לאנשים לארגן את החופשות שלהם.
שערי צדק מבט פנים חב"ד קוראסאו (צילום: חב"ד קוראסאו)
קוראסאו היא "פנינה שלא התגלתה" על פי הרב סילבר. הוא אקסקלוסיבי יותר מאיים קריביים אחרים ופונה לתיירים הרפתקנים יותר (ראה את רשימת הפעילויות למטה). מזג האוויר חם ויבש, יותר כמו המדבר. אין כל כך הרבה גשם, אפילו בעונת הגשמים. ההיסטוריה והתרבות אינן מזויפות ותיירותיות כמו חלק מהאיים האחרים. זה כמו להסתובב בעיר אירופאית עתיקה.
אתרים יהודיים, ציוני דרך מקומיים ופעילויות מהנות
עם היסטוריה יהודית כה ארוכה, יש אתרים יהודיים לראות באי, כמו גם ציוני דרך מקומיים. אם אתם אוהבים הרפתקאות, חופים יפים, ספורט מים, במיוחד צלילה, לא תתאכזבו. לדברי הרב סילבר, תיירים אוהבים את קוראסאו והם ממשיכים לחזור שנה אחר שנה.
מראות יהודיים
- בית הכנסת מקווה ישראל-עמנואל והמוזיאון לתולדות התרבות היהודית: תצוגה של חפצים מעניינים ויוצאי דופן רבים המדגישים את התרבות וההיסטוריה של הקהילה היהודית. רבים מהחפצים הללו נמצאים בשימוש בבית הכנסת עד היום.
- בית העלמין היהודי בית חיים בלנהיים: בית העלמין היהודי העתיק ביותר בחצי הכדור המערבי עם המצבה העתיקה ביותר משנת 1668. פתוח למבקרים בימים א'-ו': 8:00-18:00
- מפעל המשקאות הכשר של קוראסאו: סיור במזקקה והצצה לתהליך אישור הכשרות
- ספריית Mangui Maduro: אוסף ייחודי של פרסומים אנטיליאניים ויהודיים על ההיסטוריה החברתית, התרבותית והכלכלית של קורסאו, החל מהמאה ה-17.
נקודת החוף ההיסטורית של הנדלסקאד (צילום: לשכת התיירות של קוראסאו)
אתרים מקומיים
- מטע אלוורה: האקלים החם והיבש של קורסאו הופך אותה למקום אידיאלי לשגשוג של צמחי אלוורה. סיור במטע האלוורה הנרחב של CurAloe.
- גשר המלכה ג'וליאנה: הגבוה באיים הקריביים מציע נופים מדהימים של מרכז העיר ווילמסטאד.
- חוות יען קוראסאו: אחת מחוות הגידול הגדולות מחוץ לאפריקה, מציעה סיורים מודרכים והאכלת יען.
- מערות האטו: בנות יותר מ-200,000 שנים ופתוחות לציבור לחקור
- הפארק הלאומי Shete Boka: אזור זה, הסמוך לפארק כריסטופל, משתרע על פני יותר מ-10 קילומטרים מהחוף הצפוני.
- הפארק הלאומי כריסטופל: בנקודת הגובה הגבוהה ביותר של האי, הר כריסטופל, זהו הפארק הלאומי הגדול ביותר בקורסאו, עם שמונה מסלולי הליכה והרבה צמחייה ובעלי חיים מקומיים.
Cas Abao Beach (צילום: לשכת התיירות של קוראסאו)
פעילויות
- חופים: באי יש הרבה חופים קטנים, חלקם נמצאים במפרצונים מבודדים.
- פעילויות מים - שייט, גלישת עפיפונים, גלישת רוח, מפגשים עם בעלי חיים, גלישה בסטנד-אפ.
- צלילה: פנינה נסתרת של האיים הקריביים, קוראסאו מציעה 65 אתרי צלילה בודדים. שוניות המקיפות את האי נגישות באמצעות סירה או חוף ונשארות ללא נגיעה מזיהום תעשייתי ומטאורולוגי.
- טרקטורונים: חקור אזורים של האי שאי אפשר להגיע אליהם באמצעות רכב מסורתי.
- אופני הרים: אופני כביש ושבילים עם שבילים לכל רמת חוויה, כל אחד חושף צד ייחודי של האי.
- תחנת משנה: כעת כל אחד יכול לגלות את הים בעומק של 1,000 רגל (320 מטר). ה-Curasub יורד ארבע פעמים ביום מאקווריום הים של קוראסאו לעומקים שלא ניתן להגיע אליהם לצוללנים. על הסיפון, ארבעה נוסעים וקפטן חוקרים מקומות שמעטים ראו אי פעם.
סיכום
בקורסאו יש משהו קטן לכל מי שמחפש יעד חופשה כשר. זהו אי עתיק כך שתוכלו לחקור את ההיסטוריה היהודית כמו גם את ההיסטוריה המקומית של האי. יש חופים יפים, פארקים לאומיים ונופים מדהימים. אם אתה משתוקק לקצת הרפתקאות אז אולי טרקטורונים, אופני הרים, צלילה או ספורט ימי. חב"ד קוראסאו דואגת שלא תצטרכו לדאוג לגבי אוכל כשר. גלה את "פנינה נסתרת" זו של הקאריביים!
אמנות רחוב מקומית (צילום: לשכת התיירות של קוראסאו)