-
ההיסטוריה היהודית העשירה של יוון
-
אתונה - החיים היהודיים היום
-
אתרי סיור יהודיים באתונה - חובה לראות POI יהודי
-
האטרקציות התיירותיות הפופולריות ביותר באתונה
העיר העתיקה של אתונה (צילום: סלבדור לוי)
לאתונה יש מורשת יהודית של לפחות 2,300 שנה. בהיסטוריה ארוכה זו, הקהילה היהודית של העיר הייתה קטנה או גדולה יותר בהתאם לשליטים, למסחר, למלחמות ולשינויים חברתיים שונים. בכל מקרה, חורבות בית כנסת עתיק באגורה העתיקה של אתונה הן הוכחה חיה לעבר כזה.
הצצה להיסטוריה…
קהילות יהודיות עתיקות
ישנן ערים רבות ביוון עם קהילות יהודיות גדולות במידה ניכרת מימי קדם, אולי מיד לאחר גלות בבל במאה ה-6 לפני הספירה (חורבן בית המקדש הראשון). רובם גדלו לאחר חורבן בית המקדש השני (המאה הראשונה לספירה), אתונה הייתה אחת מהם עם קהילה יהודית מוסמכת מהמאה ה-3 לפנה"ס או אפילו קודם לכן.
הרומניוטים והקשר היווני-יהודי
חשוב לזכור שלכל יהודי העולם יש מוצא ייחודי; ממלכות יהודה וישראל. משם והלאה, עם כמה "תפוצות", הם התפשטו בכל רחבי העולם ויצרו קהילות עם מסורות, שפות ומנהגים מובהקים. היהודים דוברי היוונית הקדמונים מכונים "רומניוטים" וחיו לכל אורך מזרח הים התיכון בקהילות באלכסנדריה, אנטיוכיה, אתונה, צ'אלקיס, קפריסין, רודוס ואחרות. בעודם משולבים בתרבות של אותה תקופה, הם גם ניהלו אורח חיים יהודי מובהק בתוך הקהילות שלהם. לפיכך, ייתכן שיהיה פשוט יותר לתפוס את היהודים הרומניוטים כ"יהודים של התקופה ההלניסטית".
הקשר בין "יווניות" (הכוונה לתרבות היוונית) ליהדות הוא עצום. אחרי הכל, התרגום הראשון של התורה אי פעם ("השבעים", אלכסנדריה, המאה ה-2 לפנה"ס) היה ליוונית! בתלמוד אנו קוראים כמה ויכוחים על הפילוסופיה היוונית והאם ניתן לשלב אותה עם היהדות. אל לנו גם לשכוח את התנגשות שני העולמות כאשר המכבים נלחמו נגד "היווניות" עצמה (סיפור חנוכה)! אז, היהודים הרומניוטים הם לא משהו לא ידוע. הם היהודים דוברי היוונית של האימפריות הרומית והביזנטית שאיכלסו את יוון ברציפות עם מסורות משלהם. הקהילות הגדולות ביותר של יהודי רומניוטה היו ביואנינה ובקורפו (לפני מלחמת העולם השנייה) ולאחר מכן באתונה (לאחר מלחמת העולם השנייה עד היום), ישראל וניו יורק.
פנים בית הכנסת "בית שלום" (צילום: סלבדור לוי)
הספרדים והאימפריה העות'מאנית
בשלהי המאה ה-15, הגיעו למזרח הים התיכון מספר רב של יהודים ספרדים בעקבות גירושם הגדול של היהודים מספרד עוד בשנת 1492. יוון הייתה אז תחת שלטון עות'מאני והיהודים היו רצויים בה ביותר. הם יצרו קהילות רבות בעלות אופי ספרדי משלהם ולעתים קלטו את הקהילות הרומניות המקומיות. קהילות ספרדיות גדולות וחשובות התפתחו בסלוניקי (סלוניקה), רודוס, סמירנה וקונסטנטינופול.
מהפכת העצמאות של 1821 ויהודי הממלכה החדשה
כאשר קיבלה יוון עצמאות מהאימפריה העות'מאנית, ויצרה ממלכה קטנה, היו הרבה מוסלמים ויהודים בגבולותיה. החוקה של 1844 העניקה חופש אמונות דתיות לכל אזרחי יוון. הקהילות היהודיות בתוך המדינה החדשה אימצו את זה והמושג החדש של "היהודי-יווני" נולד! לפני כן, הזהות של היווני (הכוונה אך ורק "נוצרי דובר יוונית") וזהות היהודי היו שני דברים נפרדים במשך כמעט 2000 שנה.
כיום
כיום יש ביוון 5,500 יהודים ממוצא ספרדי או רומניוטי. יש תשע קהילות יהודיות והגדולה שבהן נמצאת באתונה שבה חיים קצת פחות מ-3,000 יהודים. יש בית כנסת פעיל של הקהילה ובית כנסת חב"ד. במקום פועלים גם בית ספר יהודי (יסודי בלבד), בית עלמין, בית קשישים, מקווה, מרכז קהילתי, קייטנה ומתקנים נוספים. הקהילה נשארת ביחד, לא רק בגלל חובות דתיות אלא גם בגלל פעילויות שונות כמו הצגות תיאטרון, קונצרטים, טיולים וטיולים שהקהילה היהודית מארגנת מעת לעת.
אנדרטת השואה באתונה (צילום: סלבדור לוי)
ביקור באתונה
מקומות מעניינים יהודיים באתונה
למבקר המעוניין במורשת היהודית של הקהילות היהודיות הוותיקות של הפזורה, המוזיאון היהודי של יוון הוא "חובה". שם, ההיסטוריה היהודית בת 2,300 שנה ביוון מוצגת באמצעות אלפי חפצים מערים יוון שונות. לניתוח מעמיק מומלץ לעבור במוזיאון עם מדריך. לאחר מכן, אולי תתעניין בבית הכנסת "בית שלום" של הקהילה היהודית באתונה. זהו בניין ניאו-קלאסי נחמד, שנבנה ב-1935 עם חזית שיש יפה, חלונות ויטראז'ים נאים בצדדים ועטור ברונזה מעניין מסביב לקודש אהרון. ממול יש בניין נוסף השייך לקהילה היהודית. שוכנים בו משרדי ההנהלה בקומת הקרקע ובית הכנסת "עץ חיים" בקומה הראשונה. זה ישן יותר וזה ידוע בתוך הקהילה בשם "יאניוטיקי". אנדרטת השואה רחוקה נשימה מבתי הכנסת. בית חב"ד היא המסעדה הכשרה היחידה של אתונה, שנקראת "גוסטיו" ולא רק זה אלא יש בה גם בית כנסת קטן ותוסס בקומה העליונה ומינימרקט כשר בו תמצאו כל מיני חטיפים ואוכל ארוז.
גבעת האקרופוליס (צילום: Shutterstock)
אטרקציות לא יהודיות באתונה
אתונה היא עיר מאוד נעימה עם הרבה דברים לעשות. הוא מלא בבתי קפה ומסעדות נחמדים, עם פינות חמד כמעט בכל מקום בעיר. יש חנויות נחמדות לכל הטעמים ואווירה תוססת מאוד. עם זאת, עיקר העניין נותר בתיירות. האקרופוליס מושך אליו מאות אלפי אנשים מדי שנה שבאים להתפעל מהאנדרטה הסמלית ביותר של העת העתיקה הקלאסית. אז זו תהיה ההמלצה הראשונה. השני יהיה להמשיך למוזיאון האקרופוליס להבנה קצת יותר מעמיקה של האקרופוליס ומבניו, כמו גם של התרבות הכללית של אותה תקופה. שוב, מומלץ להצטייד במדריך, אבל גם בלי אחד, האקרופוליס ומוזיאון האקרופוליס נחשבים ל"חובה".
אין להזניח לטייל בעיר העתיקה; השכונות "פלאקה" ו"מונאסטיראקי". כשאתה בפלאקה, פנה לרחוב Adrianou. לטיול בין החנויות ולאחר מכן לספריית אדריאנוס והאגורה הרומית. תיהנו מכוס קפה בסביבה מקסימה ברחוב Lysiou st. ואם אתה קצת יותר "הרפתקני" חקור את החלק הגבוה יותר של פלאקה ו"אנפיוטיקה".
ממש מעבר לרחוב ממונסטיראקי שוכן פסירי, אזור טרנדי ושכונת תעשייה לשעבר. כיום הוא ג'נטרי והפך לאחד ממרכזי חיי הלילה האתונאים. מציע גם בחירה לטיול נעים אחר הצהריים.
מקומות נוספים מעניינים תיירותיים הם האגורה העתיקה והמוזיאון הארכאולוגי הלאומי. ולמי שמעדיף פארקים תמיד יש את הבחירה בגן הלאומי השליו.
תיהנו מחוויה בלתי נשכחת באתונה!
סלבדור לוי הוא יהודי-יווני מאם ספרדית ואב רומניוט. נולד וגדל באתונה, יוון, למד בבית הספר היהודי של הקהילה היהודית באתונה ולאחר מכן למד כלכלה באוניברסיטה הלאומית והקפודיסטרית של אתונה. הוא גם למד בימוי קולנוע בבית הספר לקולנוע סטברוקוס באתונה וקומפוזיציה מוזיקלית בקונסרבטורי דל ליסאו בברצלונה. בשנת 2012 הוא הקים את "Jewish Tours Greece", סוכנות נסיעות המתמחה בתיירות יהודית ביוון. עד היום הסוכנות מספקת שירותים ייחודיים בשוק היווני ופיתחה מומחיות שאין עליה עוררין בכל היעדים היהודיים ביוון. לכל פניה נא ליצור קשר: info@jewishtours.gr